Prenumerera på information från Nationella Kvalitetsregister

Dödligheten efter hjärtinfarkt har mer än halverats

Det brukar börja med en plötslig smärta mitt i bröstet. Sedan följer ofta illamående, kallsvett, andnöd, yrsel, rädsla och ångest. Akut hjärtinfarkt – den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland både kvinnor och män.

Det Nationella Kvalitetsregistret Swedeheart har under 20 års tid arbetat för att förbättra vården för patienter som drabbas. Under samma period har antalet dödsfall till följd av hjärtinfart halverats, från drygt 18 000 till cirka 9 000 per år. Minskningen ses både hos kvinnor och män, och i alla åldersgrupper.

Det är en fantastisk utveckling som professionen har all anledning att vara stolt över. Men arbetet måste nu fortskrida, för att ge ännu fler människor ett längre och friskare liv. Swedehearts roll i det arbetet är att fortsätta vara ett kunskapsnav i den svenska hjärtinfarktsvården. Att kartlägga vilka behandlingar som är mest effektiva, och sprida kunskapen till varenda vårdenhet från Trelleborg till Kiruna.

Forskning ger positiva effekter

Genom sin enorma mängd data har Swedeheart även stor betydelse för forskningen (liksom forskningen har stor betydelse för Swedeheart). Det är en viktig uppgift om någon, med tanke på att hjärtforskningen beräknas ha räddat fler än 150 000 liv och sparat samhället över 800 miljarder kronor de senaste 30 åren.

Och det stannar inte där. Svensk hjärtforskning har resulterat i vetenskapliga artiklar i världens högst rankade medicinska tidskrifter. Därmed har Swedeheart påverkat vården av hjärtsjukdom i hela världen.

Catharina Malmfors
Frilansjournalist

“Under mina år som hjärtpatient har jag fått en viss inblick i hjärtsjukvården. Jag är imponerad av hur den bedrivs. Personalen är alltid professionell. De ger raka svar och tydliga rekommendationer, och är samtidigt lyhörda för hur jag upplever min sjukdom. Mitt råd till andra patienter är följande: Försök att lära dig så mycket som möjligt om din sjukdom. Läs på! Ta reda på fakta! Då har du också möjlighet att påverka den vård du får. Att sitta hemma och gnälla hjälper inte.”

Stig Lodén, 77 år, patientföreträdare på Karolinska Universitetssjukhuset

Den här artikeln ingår i vår skrift "Bättre vård för varje patient". I den kan du läsa om fler förbättringar i vården, med hjälp av Natioenlla Kvalitetsregister.

Bättre vård för varje patient (PDF, nytt fönster)

Läs vidare

Hjälpte informationen på sidan dig?Tack för att du hjälper oss!